Een ongelukje zit in een klein hoekje, en kan altijd gebeuren. Belangrijk is dat u bij schade de juiste handelingen verricht of laat verrichten.

Wat moet ik doen als ik schade heb?

Wat moet ik doen als ik schade heb, is dan ook een veel gestelde vraag. Allereerst, en dat is zeker niet onbelangrijk, blijf rustig en beleefd, en vul vooral een schadeformulier in. De Europese schadeformulieren bieden de mogelijkheid om precies aan te geven hoe de schade is ontstaan. Daarbij zijn er natuurlijk twee soorten schade, de eenzijdige, bijvoorbeeld u raakt een paaltje, en de tweezijdige schade, waarbij u en een andere weggebruiker elkaar raken.

Het schadeformulier biedt ruimte om een schets van het ongeval te geven, en ruimte voor de gegevens van beide partijen. Vul de gegevens dan ook zo uitgebreid mogelijk in. Het schadeformulier moet ondertekend worden, maar doe dit pas als u het volledig eens bent met de beschrijving op het schadeformulier. Dan kan het, voordat de schadeformulieren worden ingevuld, in sommige gevallen verstandig zijn om de politie er bij te roepen. Daarbij wel één tip van ons. Beschrijf datgene dat gebeurt is vooral zo uitvoerig mogelijk, maar geef niet zomaar aan dat u de schuldige bent, of dat u aansprakelijk bent. Dat zoeken de verzekeringsmaatschappijen samen wel uit. Overigens, als er getuigen zijn van het ongeval, doet u er goed aan om ook de namen en overige gegevens van deze getuigen te vermelden.

Het schadeformulier bestaat uit twee delen, voor beide partijen in het ongeval één deel. Uw deel van het schadeformulier moet u naar uw verzekering sturen. Betreft het een kleine schade, bijvoorbeeld blikschade, dan kunt u telefonische alvast contact opnemen met uw verzekering. Is de schade groter, en moet uw voertuig weggesleept worden, dan kunt u ook telefonisch contact opnemen, maar bij voorkeur met de alarmdienst. Dit nummer staat normaliter op de groene kaart.

Overleg met uw verzekering of deze een inschatting van de schade gaat maken, of dat u zelf een inschatting kunt laten maken bij bijvoorbeeld uw garage. Zodra de inschatting van de schade gemaakt is, en het akkoord is gegevens voor de reparatie, kan de auto worden gerepareerd. Is de schade groter, dan zal de verzekeringsmaatschappij u precies mededelen hoe de voortgang is.

Vergelijk autoverzekeringen

Handige links

14 dagen bedenktijd

Voordelen van autoverzekering vergelijken

  • Bespaar tot wel € 120,- per jaar op uw autoverzekering
  • Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
  • Eindelijk geen zorgen meer, en goed verzekerd zijn.
  • Simpel vergelijken, in minder dan vijf minuten.
  • Het beste aanbod kiezen, dat precies bij jouw wensen past.
  • Vergelijken zonder verplichtingen, en geheel gratis

Vergelijk autoverzekeringen van onder andere

Autoverzekering Vergelijken