Verzekering Auto. Dat is geen keuze, althans gedeeltelijk. Want de Nederlandse wet, net als overigens in nagenoeg alle andere landen ter wereld, schrijft een verplichte verzekering voor, voor de wettelijke aansprakelijkheid.Dat wil eigenlijk zeggen, dat je voor iedere auto die in Nederland op kenteken staat, net als overigens voor de meeste andere gemotoriseerde voertuigen, verplicht een verzekering auto moet afsluiten. Die verplichting beperkt zich tot de wettelijke aansprakelijkheid, en dat heeft misschien wat nadere uitleg nodig.

De verzekering auto voor de wettelijke aansprakelijkheid, ook wel kortweg WA-verzekering genoemd, dekt schade die met het betreffende voertuig aan derden wordt toegebracht. Dat kan letselschade zijn, maar ook zaakschade. Dus schade aan personen, of goederen. Logisch eigenlijk, want de schadebedragen lopen natuurlijk al snel op tot astronomische bedragen, als je een ernstig ongeluk veroorzaakt. Denk daarbij aan niet kunnen werken, ziekenhuisrekening, maar ook aan schade aan de weg, verkeersborden, en ga zo maar door.

Meer dekkingen verzekering auto

Naast de WA verzekering auto, zijn er nog meer dekkingen mogelijk, die vaak worden betiteld als aanvullingen, aangezien een auto altijd voor de WA verzekerd moet zijn.

Daarin kan je kortweg twee verschillende vormen onderscheiden, de WA Gedeeltelijk Casco, en de WA volledig Casco, alhoewel sommige verzekeringsmaatschappijen andere benamingen hanteren.

In het kort is de dekking bij een WA Volledig Casco verzekering auto erg uitgebreid. Naast de WA zitten hierin ook schade aan eigen voertuig, door verschillende oorzaken, zoals brand, schade bij een aanrijding, ook al ben je zelf de veroorzaker, en ga zo maar door.

Bij een verzekering auto WA Gedeeltelijk Casco, is ook de WA meeverzekerd, dat is immers verplicht, en een aantal oorzaken waardoor schade aan je eigen voertuig ontstaat, maar niet zo’n uitgebreide dekking als bij de volledig Casco verzekering.

Wanneer je voor welke verzekeringsvorm moet kiezen, dat hangt voornamelijk van je eigen voorkeur af, en natuurlijk van je portemonnee, aangezien uitgebreidere dekkingen natuurlijk ook duurder zijn.

Kortweg kan je zeggen dat je voor nieuwe auto’s altijd een WA Volledig Casco verzekering auto moet afsluiten. Stel je voor dat je alleen de WA verzekerd, en de auto wordt vervolgens gestolen. Weg geld.

Voor oudere auto’s, die dus niet zo veel meer waard zijn, daar volstaat alleen de WA-dekking.

De WA gedeeltelijk Casco is voornamelijk voor auto’s die tussen deze twee varianten vallen.

Handige links

14 dagen bedenktijd

Voordelen van autoverzekering vergelijken

  • Bespaar tot wel € 120,- per jaar op uw autoverzekering
  • Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
  • Eindelijk geen zorgen meer, en goed verzekerd zijn.
  • Simpel vergelijken, in minder dan vijf minuten.
  • Het beste aanbod kiezen, dat precies bij jouw wensen past.
  • Vergelijken zonder verplichtingen, en geheel gratis

Vergelijk autoverzekeringen van onder andere

Autoverzekering Vergelijken