Bij het overstappen van de ene autoverzekering naar de andere autoverzekering, wordt vaak de vraag gesteld: Hoe kan ik mijn schadevrije jaren aantonen? En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als u wellicht denkt. Want er zijn meerdere mogelijkheden voor.

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren aantonen?

Roy Data – Centrale Database

Sinds 1 september 2007 worden de opgebouwde schadevrije jaren bijgehouden in een centrale database, die wel de Roy Data wordt genoemd. Wanneer u een nieuwe autoverzekering afsluit, dan kijkt de nieuwe verzekeraar in deze Roy Data, en vergelijkt de door u opgegeven schadevrije jaren met de in de Roy Data opgenomen schadevrije jaren. U ontvangt zelf ook een schrijven met het aantal schadevrije jaren.

Autoverzekering in het verleden

Heeft u op dit moment geen autoverzekering lopen, maar heeft u dat in het verleden wel gehad, dan heeft u voor wat betreft het aantal schadevrije jaren, van de betreffende verzekeraar een zogenoemde Royementsverklaring gekregen. Hierin staat de door u opgebouwde schadevrije jaren vermeld. Deze verklaring is echter maar één jaar geldig.

Is de vorige autoverzekering, althans de afgifte van de Royementsverklaring, meer dan één jaar geleden, dan zijn de opgebouwde schadevrije jaren vervallen. Mogelijk wil de nieuwe verzekeraar u echter wat coulance laten zien, en geeft deze u uw schadevrije jaren geheel of gedeeltelijk terug. Even overleggen kan nooit kwaad!

En hoe zit dat bij een leaseauto?

Bij een leaseauto kunt u natuurlijk ook schadevrije jaren opbouwen. U kunt de leasemaatschappij vragen om een verklaring van eventuele schades, of schadevrije jaren. Bijna alle verzekeraars gaan met een dergelijke verklaring akkoord, maar zijn dat niet verplicht.

Eventueel kunt u ook een werkgeversverklaring overleggen, maar dit soort verklaringen wordt meestal door de verzekeraar niet goed gekeurd.

Handige links

14 dagen bedenktijd

Voordelen van autoverzekering vergelijken

  • Bespaar tot wel € 120,- per jaar op uw autoverzekering
  • Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
  • Eindelijk geen zorgen meer, en goed verzekerd zijn.
  • Simpel vergelijken, in minder dan vijf minuten.
  • Het beste aanbod kiezen, dat precies bij jouw wensen past.
  • Vergelijken zonder verplichtingen, en geheel gratis

Vergelijk autoverzekeringen van onder andere

Autoverzekering Vergelijken