Als u de autoverzekering wilt opzeggen, dan ligt het aan de opzegsituatie, of liever gezegd de reden waarom u de autoverzekering wilt opzeggen, wat u precies moet doen.

Andere autoverzekering afsluiten

Als u bij een andere verzekeringsmaatschappij een autoverzekering gaat afsluiten, dan is het eigenlijk gebruik dat de nieuwe verzekeringsmaatschappij het opzeggen van de oude autoverzekering voor haar rekening neemt. U heeft verder dan geen zorgen meer over het opzeggen. Meestal moet u daartoe de nieuwe verzekeringsmaatschappij machtigen, door het invullen van een zogeheten opzeggingsbrief. Weet u niet zeker of de nieuwe verzekeraar de oude autoverzekering voor u kan opzeggen, vraag er dan voor de zekerheid naar.

Mocht de nieuwe verzekeringsmaatschappij dit niet voor u in orde maken, dan kunt u door het gehele jaar heen een autoverzekering opzeggen, mits er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden. Dat kunt u bijvoorbeeld doen door het versturen van een aangetekende brief, waarin u de reden voor opzegging dient te vermelden. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat u elders een autoverzekering heeft afgesloten, dat het betreffende voertuig tijdelijk wordt stil gelegd, de auto werd verkocht, enzovoorts. De betreffende verzekeringsmaatschappij zal meestal wel om een bewijs vragen, dat het betreffende voertuig elders verzekerd wordt, c.q. niet onverzekerd rond zal rijden.

Vergelijk autoverzekeringen

Autoverzekering opzeggen, auto verkocht

Mocht u uw oude auto verkocht hebben, en geen andere auto terugkopen, dan kunt u altijd de autoverzekering opzeggen. Vaak wil de verzekeringsmaatschappij wel een bewijs van verkoop hebben. Dat bewijs kunt u makkelijk afgeven, door bijvoorbeeld een kopie te verstrekken van het vrijwaringsbewijs, dat u bij verkoop krijgt.

Looptijd autoverzekering

Overigens zit er aan alle autoverzekeringen een looptijd, en dus een opzegtermijn. Gedurende de looptijd van een autoverzekering kan deze niet zomaar worden opgezegd, maar pas aan het einde van de looptijd.

Geldige redenen voor opzeggen gedurende de looptijd zijn onder andere verkoop, total loss, maar ook kunt u de autoverzekering opzeggen bij een premieverhoging of een wijziging in de voorwaarden behorende bij de autoverzekering. Bij alle andere redenen kunt u dus pas aan het einde van de looptijd opzeggen. Wilt u tussentijds een autoverzekering afsluiten bij een andere verzekeringsmaatschappij, dan kan dus als het ware de oude verzekering ook niet worden opgezegd.

Toch zal de nieuwe verzekeringsmaatschappij veelal de nieuwe autoverzekering als zijnde afgesloten beschouwen, en schade en dergelijke vaak voor u in behandeling nemen, ondanks het feit dat u formeel in dat geval nog bij de oude verzekeraar bent verzekerd.

Wilt u precies weten wanneer en onder welke voorwaarden u uw huidige autoverzekering kunt beëindigen, dan kunt u deze informatie het beste opvragen bij de huidige verzekeraar, of opzoeken in uw polis, voorwaarden en bijbehorende bescheiden.

Handige links

14 dagen bedenktijd

Voordelen van autoverzekering vergelijken

  • Bespaar tot wel € 120,- per jaar op uw autoverzekering
  • Vergelijk meer dan 15 verzekeraars
  • Eindelijk geen zorgen meer, en goed verzekerd zijn.
  • Simpel vergelijken, in minder dan vijf minuten.
  • Het beste aanbod kiezen, dat precies bij jouw wensen past.
  • Vergelijken zonder verplichtingen, en geheel gratis

Vergelijk autoverzekeringen van onder andere

Autoverzekering Vergelijken